Ontstaan Blue Cruise

De term Blue Cruise vindt zijn origine in de Turkse literatuur. Meerdere beroemde Turkse schrijvers schreven lyrische verhalen over de Blue Cruise, onder wie schrijver Cevat Şakir Kabaagaçlı.

Blue Cruise reizen 'mavi yolculuk'

Volgens de overlevering is de Blue Cruise toevallig ontstaan. Vlak na de oprichting van de Turkse Republiek werd politiek schrijver Cevat Şakir verbannen naar Bodrum, het voormalige Halicarnassus. De zittende regering was namelijk woedend omdat hij een verhaal over muitende soldaten schreef. Cevat Şakir vond zijn verbanning echter niet zo een straf en voelde zich meteen thuis in de omgeving vol pijnboombossen, vergezichten en archeologische rijkdom. Hij kreeg de bijnaam visser van Halicarnassus omdat hij verhalen schreef over de stad en zijn inwoners, wat voornamelijk vissers waren. Regelmatig voer hij mee met de sponsvissers en zo leerde hij langzaam maar zeker alle baaitjes en inhammetjes van de Golf van Gökova kennen.

Zijn intellectuele vrienden uit het verre Istanbul bezochten hem graag. Niet alleen nam hij ze mee de zee op, ook liet hij ze zien hoe de vissers leefden. De simpele levensstijl, waarbij niet meer nodig was dan een paar watermeloenen en wat aas om te vissen, beviel de schrijvers uitstekend. De verhalen die ze schreven maakten de Golf van Gökova beroemd.

Ze gaven hun trip, vanwege de kleur van het water, de naam ‘Mavi yolculuk’, letterlijk ‘Blauwe Reis’ ofwel ‘Blue Cruise’.

naar boven

Zo maar een week

Wilt u weten hoe het er aan toe gaat aan boord van een Gulet?

Bekijk de beelden >
Afbeelding 1